fbpx

3 mondat, amit vállalkozóként ne mantrázz magadnak!

 

A héten a vállalkozói csoportomban, majd egy konzultáción, aztán két baráti beszélgetésen is belém égett néhány mondat, amit vállalkozók szájából hallottam. Majd persze megdöbbenve fedeztem fel a tükröt, amit tartottak nekem, hiszen egytől egyig én is használtam ezeket a mondatokat, nem is olyan régen.

Szóval, a célom, hogy átgondold, valóban azt a jövőt támogatod-e ezekkel a mondatokkal, hitrendszerekkel, amit szeretnél?

Mert én úgy látom, hogy nem.

Ha sikeres vállalkozó szeretnél lenni, akkor biztosan nem. A sikert, én úgy definiálom ebben az esetben, hogy szívből hozol létre termékeket, tehát szereted azt, amit csinálsz, értéket teremtesz, segítesz másokat, de ez anyagi bőséggel is jár!

 

Tehát a 3 mondat, amit ne mantrázz magadnak:

 

 

1) „Engem igazából, nem érdekel a pénz!”

Miért nem? Mindannyian pénzből élünk, abból veszünk ételt, fizetjük a rezsit, sőt akár még szórakozhatunk is, ruhákat vehetünk, egy kényelmes autót stb. Igen, nem ez a legfontosabb és nagyon örülök, hogy egyre több tudatos ember és vállalkozó van, aki nem azért dolgozik, hogy legyen szép nagy autója, 200 négyzetméteres háza, vastag arany nyaklánca:), magyarul nem hiszi, hogy ettől lesz boldog.

De bizonyára vannak olyan dolgok, amiket szeretnél megvenni, aminek örülnél, ugye?

Én pl. imádom Ázsiát és utazok, sokat. Ehhez pénz kell, repjegyet kell vennem és ki kell fizetnem a tengerparti bungalót is. Ugyan nem 5 csillagos szállodákat, de az egyszerű szállásnak is ára van. Neked is van álmod, amit szeretnél elérni, megvenni stb.

Úgyhogy kérlek ne mondd, hogy a pénz nem érdekel, mert akkor nem veszed magad és a vállalkozásod elég komolyan! Azért merek ilyen szigorú lenni veled, mert én is mondogattam magamnak ezt, nem is olyan régen és hidd el, rá kellett jönnöm, hogy abban a pillanatban, hogy valóban értékesnek gondolod magadat és a termékedet és nem félsz a pénztől, nem fogsz ilyen könnyelmű kijelentést tenni.

Szóval írj össze legalább 5 dolgot, amit örömmel megvennél, megvalósítanál a pénzből és legalább 10 dolgot írj fel, amit már most megtehetsz a jelenlegi anyagi helyzetetdben!

 

 

2)  „Nem akarom értékesíteni / tukmálni a termékemet!”

 

Ha van egy szuper terméked, ami megoldást nyújt valakinek a problémájára és ő megveszi, ezért megoldódik a problémája, az tukmálás?

Olyan dolgot sózol rá, ami nem kell neki? Nem hiszem.

Ez egy rossz előítélet a marketingről, az értékesítésről, mert igen, vannak olyan cégek, akiket nem érdekel, hogy kiknek adnak el, csak minél nagyobb legyen a forgalom. De ha tudatos vagy, akkor bizonyára van ideális ügyfeled, akinek szánod a termékedet, akinek valóban segíteni szeretnél. Nem akarsz mindenkinek eladni.

Viszont, ahhoz, hogy a problémája megoldódjon, meg kell vennie a termékedet, el kell olvasni a könyvedet, el kell mennie a valamidre, ki kell próbálnia a termékedet, magyarul meg kell vennie tőled. Ha nem kéred, hogy vegye meg, nem fogja megvenni. Lásd be, hogy neked is kell néha egy kis noszogatás, mire rászánod magad a vásárlásra és nincs ezzel semmi gond. Ha valóban annak akarsz eladni, akinek meg tudod oldani a problémáját, akkor azt gondolom, hogy kutya kötelességet nem visszatartani azt. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb tudatos vállalkozó ma már nagy értéket ad előre az ideális ügyfelének, mire eljut oda, hogy bármit is értékesíteni akarna a vevői felé.

Nos, tudsz úgy gondolni a termékedre, hogy a vevőd szerencsés, ha megveszi azt?

 

 

3) „Már próbáltam, de nem működött!”

 

Valóban? Hányszor? Egyszer? Kétszer? És nem ment? Hát erre tudod mit mondana Edison, vagy Steve Jobs…mosolyogna egy nagyotJ.

Hogy próbáltad? Pontosan mit csináltál? És mi járt közben a fejedben? Pl.: El akartál adni valamit, feladtál egy FB hirdetést, de kb. 0 vevőd lett. Persze közben azon rettegtél, hogy nem fog jönni senki, akinek ez kell. Ismerős nem?

Megint szigorú leszek (mert magammal is sokszor az vagyok): ha ismerős a fenti mondat, akkor még nem álltál bele a sikeredbe. Nincs meg benned a szándék (az akarat kevés, nem elég!): „Működni fog, sikerre fogom vinni, meg fogom találni a módját, szembe fognak jönni a lehetőségek, minden nap teszek egy apró lépést, zseniális az, amit csinálok, alig várom, hogy segítsek annak, aki megveszi a termékemet stb.”

Köteleződj el a sikered mellett, legelőször is fejedben!  Nem viccelek, ez az első lépés. Határozd el magad és kezdj el egy új sztorit írni a fejedben.

 

Hogyan? „Kölcsön adom” a saját mondataimat:

„………(itt mond a nevedet), hiszek benned, egy csoda vagy és hatalmas segítség vagy az ideális ügyfeleidnek.  

Most elköteleződöm a sikerem mellett, beleállok az erőmbe, mert tudom, hogy azért hoztam létre a termékemet, szolgáltatásomat, hogy segítsek ebben:…………………………………………………………………………………(ide írd be, hogy miben). Napról napra egyre tisztábban fogom látni és érezni, hogy milyen fantasztikus vagyok, mennyire értékes. Ma is arra fogok fókuszálni, hogy ezt a sztorit erősítsem magamban és abbahagyom a „sikertelenség mantráját”, amit eddig toltam magamnak.”

 

Nos, kb ilyen mondatokat szoktam használni, de úgy fogalmazod meg magadnak, ahogy komfortos. Hajrá!

>