fbpx

Annyi mindent szeretnék egyszerre leírni, hogy hirtelen azt sem tudom hol kezdjem. Csak úgy ömlenek belőlem a szavak épp összeérik az elmúlt néhány hónap csendje és kitörni, kiálltani akar.

„Ma úgy döntök, végre elhiszem, értékes vagyok.”  Ez az aktuális heti mantra.

Tegnap workshopot tartottam és természetesen feljött az értékesség témája.

Nézem ezt a mondatot és eszembe jut az általános iskolai mondat elemzés. Pont úgy akarom aláhúzni külön külön a szavakat, egyesével megvizsgálni és jelentőséget adni nekik.

Kezdjük is az elején: Ma úgy DÖNTÖK..

Hiába akarunk elérni valamit, ha azt mindig magunkon kívül tartjuk. „Nagyon akarom…szeretném értékesnek gondolni magam…de valahogy mégsem megy.„

Dolgozom rajta…sokat…naplót írok, meditálok, terápiába járok, imádkozok, tudatosan átírom a régi mintát, önismerek, coachhoz járok, theata healingre, elolvasom a 40. könyvet. Változik valami szép lassan, de úgy igazából mégsem. Miért nincs áttörés??

Mert továbbra is régi mintám játszik velem. „Nem vagy elég jó, nem vagy elég értékes.” És mivel „nem vagyok az”, ez sem sikerülhet.

Aztán rájövök, hogy ÉN DÖNTÖK. És bár a felszínen azt mantrázom, hogy „Értékes vagyok.”, nem állok igazán bele az akaratomba, az erőmbe, a felelősségembe. Mit hittem? Hogy rajtam kívül irányít valami, ami megszabja, hogy én mit gondolok?

Hirtelen dühös leszek, de ez a harag egyben lendületet ad. „ÉN DÖNTÖK.”

És én MA úgy döntök, hogy ÉRTÉKES VAGYOK. Abbahagyom annak az ismételgetését, hogy „nem ott tartok”, „több kellene”, „nem vagyok elég jó”. És gyakorolni fogok.

Mert tisztában vagyok vele, hogy bár sorsfordító a mai nap, mert DÖNTÖTTEM, ELKÖTELEZŐDTEM, ha nem fogok gyakorolni, akkor minden marad a régiben.

Mostantól még jobban kell figyelnem, mert a döntés nem csupán egy szó, hanem döntések és cselekedetek sora. Figyelnem kell magamat, minden nap, hogy megismerjem, mikor gondolok, érzek, beszélek és cselekszek olyat, ami magam ellen szól és abban a pillanatban, amikor ezt megteszem, hatalmamban áll úgy dönteni, hogy mást választok, másképp DÖNTÖK!

Tehát ma úgy döntök, hogy értékes vagyok. De nem hagyom ennyiben. Mert ha ez elmém 30 éven át azt a mintát és védekezési stratégiát folytatta, hogy „tegyél le még többet az asztalra”, „ ez még nem elég jó”, akkor meg kell neki tanítanom, hogy VÉGE!!

 

Kérlek tudd, hogy TE döntöd el, hogy értékes vagy-e vagy sem. Nem más mondja meg Neked. Nem a pasid, a csajod, az anyukád, apukád, a szakmai sikered. Te egyedül. És nem a külsőségek.

5 évvel ezelőtt kiléptem a felsővezetői létből, mert rájöttem, hogy az identitásom lett a „felsővezető vagyok”, a „sikeres felsővezető nő” és én mégis értéketellenek éreztem magam. Felismertem, hogy maszkokat hordok és már azt sem tudom, hogy ÉN ki vagyok.

Majd felépítettem a vállalkozásomat szívből, szeretettel és egy nap Balin mégis arra ébredtem, hogy már megint maszkok vannak rajtam. Ki vagyok Én? Tölgyessy Zsófi új címkéje a Szeretem a Vállalkozásom? Ez nem töltött el jó érzéssel.

Nem értettem, most akkor megint „rossz úton” vagyok és ismét váltanom kell?

Aztán leálltam, figyeltem, hogy meg tudjam hallani ismét a szívem szavát. Nagyon türelmesnek kellett lennem, hogy halljam, mit is akar mondani. Nem volt egyszerű, mert végig arra fókuszáltam, hogy jöjjön felszínre, virágozzon ki az új életfeladatom. Ha nem ez a dolgom, akkor mi?

És akkor felszínre jött, hogy hol a hiba: „Nem jó a kiindulási energia.”

Aztán jött a következő kis puzzle darab, majd a következő és végre tisztán láttam: Az értékességemet már megint egy külső dologban akarom mérni. Kezd a vállalkozásom az identitásommá válni.

Hűha, ennek nem lesz jó vége. Hiszen ebben ugyanúgy ki lehet égni… szabad élet, szívből teremtés ide vagy oda!

Hirtelen rájövök, hogy miért küzdök az ellen, hogy skatulyába tegyem magam, hogy miért utálok mostanában arról beszélni, hogy mivel foglalkozok és ki is vagyok én. Mert egyre inkább „rossz irányba megyek”, az egómmal karöltve bandukolok, aki azt akarja elhitetni, hogy fontosnak kell lennem, meg kell határoznom, hogy pontosan ki vagyok és a szakmai fontosságom és a szerepem határozza meg az értékemet és a sikeremet.

De az igazság az, hogy a siker számomra nem az, ami a nagykönyvben meg van írva, a siker számomra az, ha a természetben vagyok, ha Ázsiában a reggelt a tengerparton kezdhetem békében merengve a tengert bambulva, ha látok egy csillogó szemet a workshopon, ha megírhatom ezt az írást, ami tudom, hogy hatással lesz Rád és neked jobb lesz tőle.

Új vállalkozói energiát helyezek a középpontba, az értékességet. Ítélkezés nélkül, természetesen, mint a levegővétel, amelett köteleződök el, hogy megélem az értékemet, az értékességemet, szeretettel, szelídséggel. Megélem a sikeremet.

Végre megélem a csodálatos teremtésemet, amit annyiszor megkérdőjeleztem és megítéltem. 

Évek óta gyakorlom és továbbra is emelett köteleződök el: egy újfajta gondolkodásmód mellett. Ami nem akkar többé elavult hitrendszerekben hinni. Lázad és nem hajlandó már mindent elhinni. Egyet pedig végképp nem, hogy az értékességünk bármivel is összefüggne.

Tudom, hogy ezt tanultuk meg, hogy tennünk kell azért, hogy megdicsérjenek, szeressenek. De eljött az idő, hogy ezt átírjuk, közösen. Mert ahogy egy ember másképp gondolja, holnap egy újabb fogja, majd észre sem vesszük és már másképp gondolkozik a világ.

[icon name=”asterisk” class=”” unprefixed_class=””]

Ha ma azt választod, hogy értékes vagy és elkezdesz figyelni rá, akkor meg fog változni az életed. De az értékedet ne a karrierhez, a vállalkozásod sikeréhez vagy bármilyen egyéb szerephez mérd.

Ez egy alapfeltevés legyen az életedben: Érékes vagyok, qurvára függetlenül mindentől. Mindegy, hogy hol tartok, mit értem el és mit nem, ki vagyok és ki nem. Nem kell hozzá semmilyen címke, vagyon, külsőség.

Csakis ÉN dönthetek úgy, hogy mától elhiszem végre, hogy értékes vagyok.

És ha el tudsz köteleződni emelett, akkor figyelj és gyakorlj. Figyeld meg hogyan gondolkozol, milyen szavakat használsz és hogyan cselekszel és apró lépésekkel, szép lassan, át fogod írni az  életedet.

 

>