fbpx

 

Hogyan kezdj el szívből élni? (az állandó túlpörgés helyett)

 

Évek óta ennek a kérdésnek a megválaszolása mozgat: Mit jelent szívből élni és hogyan is kell azt csinálni a mindennapokban? Nem kötelezettségből élni, mások elvárásainak megfelelve, állandóan pörögve, stresszelve, agyból mindent kitalálva, hanem összhangban azzal, ami valóban boldoggá tesz, szívből.

2013-ban, hosszú évek rágódása után kiléptem a felsővezetői, vállalati létből és néhány hónap utazás után ráléptem a vállalkozói útra. Váltottam, mert úgy éreztem, hogy már nem a saját utamat járom, nem az álmaim irányába megyek és csak agyból élek, állandóan stresszelek és egyáltalán nem vagyok boldog. Valahogy hiányzott az egész képletből a lélek.

Ekkor kezdett el bennem megszólalni a belső hangom, aki egyre inkább arra ösztökélt, hogy figyeljek jobban arra, hogy merre van a szívem útja. Úgy fogalmaznám meg, hogy ez a belső bölcsesség, ami mentes az elvárásoktól. Nem azokat az álmokat tolja, amit a társadalom, vagy akár a szülők, vagy a szűkebb –tágabb közösség elvár. Nem „nyomásból” teremt, hanem békéből.

Hiába voltam már évek óta boldogtalan, egyszerűen képtelen voltam ezt elfogadni, önostorozásba kezdtem, hogy miért nem tudom értékelni a sikeres karrieremet. Azt hittem, hogy baj van velem és hálátlan vagyok. Hiába volt szép céges autó, jó fizetés, izgalmas munka.

Hiszen ezt tanuljuk meg: ha van egy jó munkád, szép házad, családod stb., akkor legyél boldog. De miért nem tesszük fel a kérdést, hogy valóban mire vágyunk? És ha feltesszük, akkor miért nem hallgatunk a válaszra?

Szerintem az álmaink útjának, ezért az első lépése egy pillanatnyi csend, amikor végre feltesszük magunknak a nagy kérdést:

Boldog vagyok most? Mit szeretnék igazából?

Ha egy pillanatra elengednénk azokat a börtön rácsokat, amiket magunknak építettünk,  ami azt mondja, hogy csak így vagy úgy lehet.

 

Hogyan kezdj el szívből élni? 3 apró lépés, amit megtehetsz már ma:

 

1) Kezdj el őszinte lenni magaddal!

Engedd meg magadnak, hogy visszavegyél a teljesítmény kényszerből, és abból, hogy állandóan többnek és jobbnak kell lennned…MINDENBEN!

Kell egy röpke pillanat amikor végre feltesszük a kérdés, hogy:

 • Mit szeretnék igazán?
 • Hogyan gondolnám újra az életemet, szívből?
 • Hogyan csinálnám, ha nagyon őszinte akarnék lenni magamhoz?

Tölts ezzel a 3 kérdéssel néhány percet, írd le a válaszaidat és valósíts meg belőle legalább egyet első lépésként.

Az önismeret (őszinte kérdéseket feltenni) mindig az első lépés a boldogsághoz és a sikerhez.

 

2) Milyen sztorit mesélsz és táplálsz magadban nap mint nap?

Mindig van lehetőségünk választani abban, hogy miben hiszünk és mit táplálunk magunkban:

 • Miben szeretnék hinni? Abban hogy az üzlet nehéz, le kell győzni a versenytársakat, vagy abban, hogy könnnyedén szeretettel alkotom meg a vállalkozásomat és örömmel működök együtt a közösségemmel, mert van bőven elég, mindenkinek.
 • Valóban kell választani, aközött, hogy pénzt vagy életet?
 • Igaz, hogy amit szeretsz, abból nem lehet megélni?
 • Hogy fel kell áldozni magunkat mindenki másért?
 • Igaz, hogy rohanni kell és hogy semmire sincs idő?

Vagy ezek mind a saját választásaink?

Felelősséget kell vállalnunk a saját gondolatainkért, az életünkért és kilépni az áldozat szerepből és az néha nagyon nehéz. Én is ismerem.

El kell döntenünk, hogy a belső kritikusunkat tápláljuk, aki folyamatosan azt akarja elhitetni velünk, hogy nem vagyunk elég jók, hogy többnek, vagy jobbnak kellene lennünk és erősítenünk kell a bennünk élő coach-ot, aki bár fejlődni szeretne, hisz bennünk, motivál és a jót, az értékességet erősíti bennünk.

 

3) Merj a szívedre hallgatni!

Amikor az álmaink útját járjuk, nem biztos, hogy racionális döntéseket fogunk hozni. Emlékszem, hogy total őrültnek néztem magamat azért, mert ki akartam lépni és utazni. Azt hittem megőrültem és valami baj van velem.

Pedig nagyon erős volt a belső érzés, az intuícióm, hogy nem a cégemnél fogok megöregedni. Viszont idő kellett, hogy meg tudjam magamnak engedni azt, hogy változtassak.

 • Szóval, van olyan dolog, ami egy ideje már foglalkoztat, jelzi a szíved, hogy arra haladj?
 • Mi a legnagyobb félelmed ennek kapcsán, mi a legrosszabb, ami történhet, ha megléped?
 • És mi a legeslegjobb dolog ami történhet?
 • Mi az első K.A.L (Kicsi – Apró – Lépés), amit meg tudsz tenni a közeljövőben?

Azt kívánom neked, hogy merd valóra váltani az álmaidat, mert te írod a sztoridat, az életedet!

 

 

>