fbpx

Sacit közel két éve ismerem, először a workshopomon, majd a vállalkozói csoportomban dolgoztunk együtt, akkoriban épp a második kislányával volt várandós. Lenyűgözött, hogy mindig mennyire nyugodt és kiegyensúlyozott.

Két vállalkozást is vezet, a saját rendezvényszervező cégét és besegít a férje éttermében is Balatonfüreden. Óriás inspiráció, hogyan lehet munka és magánélet között egyensúlyt tartani és közben mosolyogni, kedvesnek maradni és boldogan élni az életünket. Nőként nagyon megérint, amikor ilyen pozitív látok és örömmel fogadom az inspirációt attól, aki már anya és vállalkozó is egyben. Kedves vállalkozó anyukák, le a kalappal előttetek, ez a cikk Nektek szól!:)

Mit volt a vállalkozói álmod, mit szerettél volna létrehozni és mikor indult a vállalkozói történeted?

Saját rendezvényügynökség létrehozása volt a cél és egyedül megállni a helyemet. Nagyon fontos volt, hogy az akkor még egy kislányommal többet lehessek.

Sokáig nem hittem el, hogy ez lehetséges. Féltem, pedig én igazán bátor típus vagyok. Valahogy nem tudtam elképzelni, hogy milyen lehet az élet egy másik munkahelyen, az volt az érzésem, hogy cserben hagyom a főnökömet, akivel a mai napig nagyon jó kapcsolatot ápoltunk, utána jöttek az aggályok, hogy mi lesz, ha nem tudjuk kifizetni a számlákat, mi lesz, ha másik helyen nem lesz jobb. Utána megszületett a kislányom. Látszólag semmi nem változott, dolgoztam mellette is, sokat, talán többet mint előtte, csak éppen jobb time-managemettel, mégsem éreztem jól magam. Nem tudtam megfogalmazni mi a baj. A lelki tünetek után jöttek a testi tünetek is. Szakemberhez fordultam (ha olvasod – Nagyon köszönöm Eszti!!), aki azon túl, hogy az orvosom, ő a mentorom, a coachom és azóta barátnőm és állandó tanácsadóm. Ő segített abban, hogy tudjam önmagam megismerni, hogy a félelmeimen tudjak túllépni.

Amikor először felvetődött, hogy Szegedről Balatonfüredre költözzünk, akkor már nem féltem, mondtam a férjemnek, hogy menjünk, csináljuk. Egy hét alatt eladtuk a házunkat, megfogtuk, jó erősen egymás és Emma kislányunk kezét és elindultunk az ismeretlenben. Az első nyáron kiderült, hogy jó döntés volt. Megtaláltuk a kis üzletet, ahol megnyithattuk életünk első éttermét a Morzsa Bisztrót. Mellette nekem pedig jöttek a kongresszusi és egyéb rendezvényszervezési munkák, így megalapítottuk a PORT EVENT Rendezvényügynökséget. A boldogságunk itt nem ért véget, hiszen beköszöntött hozzánk másodjára is a már várva várt gólya, így már Flóra is velünk éli napjait

Nagyon sok munkával telt a tavalyi évünk, de elmondhatjuk: IGEN! Ezt MEGCSINÁLTUK!

Mi a miérted, a motivációd? Miért csinálod?

Egyszerűen ez az én LEVEGŐM. Sokan mondják, hogy a rendezvényszervezés milyen könnyű dolog. Majd az első rendezvény után „idegroncsként” zokogva ülnek le a közelükben lévő székre (hacsak nem a rendezvény alatt történik meg ez velük). Tudni kell, hogy egy összetett rendezvényt megszervezni nem egyszerű dolog. Azt 12 év szakmai tapasztalattal a hátam mögött pontosan tudom, hogy nem lehet úgy megszervezni egyetlen eseményt sem, hogy legalább egy megoldandó problémába ne ütközz a lebonyolításban. Van, akit ez leblokkol, nekem pedig egy igazi adrenalin fröccsöt ad, és valahogy mindig kipattan a fejem eldugott részéből egy megoldás.

Én pontosan azért csinálom, hogy a megrendelőink élvezhessék a rendezvényük minden pillanatát és utána büszkén bezsebeljék az elismeréseket.

Tudni kell, hogy én nem az anyagi oldaláról közelítem meg a munkám. Persze én is pénzt keresek vele, de nem ez a fő motiváció. Nekem sokkal fontosabb, hogy visszatérő ügyfeleink legyenek. Ezért is döntöttem úgy, hogy nem vállalunk erőn felül, hiszen a mi kapacitásunk is véges. Nem minden áron akarok minden rendezvényt én szervezni. Évente összesen 4 több napos kongresszus és kb. 10-15 egynapos kisebb, nagyobb rendezvény fér bele. Miért így dolgozunk? Nagyon egyszerű a válasz: szeretem, ha minden ügyfelünk azt érzi, hogy a ránk bízott rendezvénye nekünk is „A” rendezvény.

Milyen félelmekkel szembesültél az elején és mi jelentette a legnagyobb problémát számodra?

Anyagi részről könnyű az élet alkalmazottként. Minden hónap végén megkapod a fizetésed, nem kell azon gondolkozni, hogy járulékot fizess, könyvelővel egyeztess, összegyűjtsd a számlákat. De ott a másik oldal is, hogy folyamatosan meg kell felelned a többieknek, a főnöködnek, az ügyfeleknek. Nekem ennek a kényelemnek és biztonságnak az elengedés jelentette a legnagyobb kihívást.

Én alapvetően szerettem mindig is a munkám és talán nem hittem eléggé magamban, hogy igen, ezt egyedül is meg tudom csinálni.

Mik voltak az első, leghasznosabb lépések, amiket megtettél?

Felépítetetm egy új rendszert. Ebbe beépítettem az eddigi tapasztalataimat és nagyon sokat tanultam amerikai rendezvényszervezői rendszerektől.

Mivel én sosem értettem a marketinget, de tudtam, hogy hasznos dolog, még a vállalkozásom elején elmentem Zsófi Inspirációs Marketing workshopjára. Ez egy fontos mérföldkő volt, mert lebontotta a hatalmas kőfalat közöttem és a marketing eszközei között.

Az pedig egy furcsa élethelyezt volt, hogy el kellett fogadnom, hogy vezetőként is meg kell álljam a helyemet. Nem vagyok jó vezető, még mindig tanulom a következetességet. Ami anyaként megy, „főnökként” sajnos nem.

Hogyan jöttek az első vevők, ügyfelek?

Egy volt ügyfelem, aki egyben a barátnőm is, megadta egy leendő ügyfelemnek a telefonszámom és kapásból két orvoskonferencia szervezését jelentette nekem. Utána az „új ismerőseink” is ajánlgattak, így jöttek folyamatosan az új ügyfelek.

Hogyan változott meg az életed, amióta vállalkozol?

Sokkal szabadabb vagyok. Ha ahhoz van kedvem, akkor napközben a gyerekeimmel vagyok, éjjel dolgozok. Egyensúlyban tudom tartani a család és a munka közötti összhangot. Nekem ez igenis fontos: nemcsak anyuka vagyok, hanem dolgozó nő is, én így vagyok egész. Nem tudom elképzelni az életemet gyermek és munka nélkül sem.

Milyen tippet adnál a vállalkozó társaidnak, hogy segítsd őket az úton?

Lehet, hogy furcsán hangzik, de nagyon fontos az önismeret és a az önmagunkba vetett hit megléte. Ahhoz, hogy tudd önmagad adni először ismerned és kezelned kell a reakcióidat. Fontos a rugalmasság, az, ha kinyílik egy kiskapu és valami ok miatt csak bekukkantani tudsz, ne kudarcként éld meg, hanem úgy, hogy ez nem a Te ajtód volt és jön egy sokkal jobb lehetőség. Ez lehet az egyik kulcsa a sikernek.

Saci weboldalát itt tudod elérni: www.portevent.hu

>