fbpx

ne higgy el mindentAz egyik legfontosabb felismerés, amit eddigi életemben tettem, az volt, hogy rájöttem: Nem kell elhinnem minden gondolatot, ami a fejemben van. Mindenkinek vannak korlátozó hitrendszerei, negatív gondolkodási mintái, félelmei és ezek az utunkban állhatnak az álmaink megvalósításában.

A gondolataink megközelítőleg 87%-a tudatalatti és reaktív gondolati mintákból jön. Magyarul cselekedeteink nagy részét ezek az automata programok irányítják. Ők azok a hangok, melyek azt mondják, hogy nem vagy rá képes, nem lehetséges, túl kockázatos, á majd később stb. Ha azonosítod magad velük, tulajdonképpen egy olyan forgatókönyvet írsz magadnak, ami hátráltatni fog.

Amikor rájöttem erre, még óriás ellenségeknek gondoltam őket, de felismertem, hogy tulajdonképpen jó barátok, hiszen rámutatnak arra, amit másképp szeretnék.

Őszintén hiszem, hogy a vállalkozásod csak akkor lehet sikeres és hiteles, ha dolgozol magadon is és figyelsz a gondolkodásmódodra, a hozzáállásodra, valamint olyan marketing és értékesítési stratégiát hozol létre, ami összhangban van veled. Hiába a siker, ha nem élvezed az utat!

3 hiedelem, amit érdemes megvizsgálnod, ha sikeres vállalkozást szeretnél:

1) ‘Csak kemény munkával lehet sikereket elérni, főleg ha saját vállalkozásod van.’

Biztos vagy benne, hogy ott kell ülnöd 8-tól estig a gép előtt, reggeltől pörögni, keményen dolgozni, sőt küzdeni azért, hogy sikeres légy? Csak akkor érzed magad elégedettnek, ha jól megdolgoztál a sikerért, miközben persze zavar a stressz? Nem gondolod, hogy egy picit elavult az a gondolkodásmód, hogy azért élünk, hogy dolgozzunk?

Tipp: Te hogyan szeretnél dolgozni? Esetleg keményen hajtani, vagy könnyedén, örömmel? Ne feledd, te írod magadnak a sztorit. Vizsgáld meg mit gondolsz a munkáról, a vállalkozásról jelenleg és ezt a sztorit szeretnéd-e erősíteni továbbra is?

Kikapcsolódni, töltekezni nem bűn. Nem hasztalan, nem felesleges. A héten például egy napot strandoltam, Szerdán, a hét közepén. Bár sokat dolgozom azon, hogy a vállalkozásom könnyed legyen és örömteli, még néha nekem is lelkiismeret furdalásom van, hogy nem dolgozom keményen. Ennyire mélyek ezek a hitrendszerek. Mindez nem azt jelenti, hogy nem szeretek dolgozni, imádom a munkám, de elengedtem azt, hogy meg kell szakadnom benne, ahogy korábban tettem a vezetőként.

2) ‘A túl sok pénz rossz és nehéz megszerezni.’

Lehet, hogy most nagyokat nézel. Hogy lenne rossz? Minél többet kérsz belőle! De az igazság az, hogy szinte mindenkinek van negatív hiedelme a pénz kapcsán: „A gazdagok rosszak”, „a sok pénz kapzsivá tesz”, „ha nincs elég, nem vagy elég jó”, „nehéz megszerezni”, „egy vállalkozás, csak hosszú évek után tud sikeres lenni” stb.

Tipp: Mi az első gondolat, ami eszedbe jut a pénz kapcsán?

Egyáltalán hogy van jelen az életedben? Hiányként jelenik meg, sosincs elég?

Vagy könnyedén jön és mindig pont elég van?

A gondolkodásmódod a hiány vagy a bőség oldaláról közelíti meg a pénz kérdését?

3) ‘Nem értek az értékesítéshez, a marketinghez.’

szép

Tudod hány ügyelemtől hallottam már ezt? Én sem értek a számítógépekhez, de azért használni tudom őket (Remélhetőleg ez igaz lesz az új Mac-emmel is, épp váltásban vagyok).

Ha szívből jönnek a termékeid, szolgáltatásaid, boldoggá tesz, hogy létrehoztad őket, szereted a vállalkozásodat, hiszel bennük, akkor igenis el tudod adni őket. Nem kell rátukmálnod az emberekre, mert kell nekik. A lényeg, hogy a marketinged, az értékesítésed összhangban legyen veled, úgy csináld, ahogy neked komfortos. A marketinges tudást, tippeket, pedig meg tudod tanulni.

Tipp: Írj fel 10 dolgot, hogyan támogatja a terméked / szolgáltatásod az ideális ügyfeledet? Milyen probléma megoldásában segíted őt?

Figyeld meg mennyire más érzés ebből a szempontból megközelíteni az értékesítést!

Merd valóra váltani a magánéleti és üzleti álmaidat, te írod a forgatókönyvet. Milyen sztorit akarsz élni?

>