fbpx


Évekig ment a huzavona. Maradjak vagy menjek. Már elmúltam 30 és a vállalati karrierem csak úgy pörgött: szép iroda, csoda céges autó, elképesztő világmárkák – minden marketinges álma-, egy szuper 8 fős csapat, motiváló főnök, növekvő cég. Elértem minden álmomat: 28 éves koromra sikeres Marketing Vezető voltam, ráadásul amerikai közegben és közben fantasztikus helyekre utaztam.

Csak egy bökkenő volt, mindez már nem tett boldoggá, éreztem, hogy valami nem stimmel, nekem más az utam, de fogalmam sem volt, hogy merre van az a bizonyos út. El voltam veszve, így jó néhány évbe és sok önismereti munkába telt, mire meg mertem lépni, megengedtem magamnak, hogy otthagyjam a vállalat nyújtotta biztonságot, sőt az identitásomat, aki addig voltam.

Közel 33 évesen fogtam a hátizsákom és valóra váltottam a legnagyobb álmom: beutaztam Délkelet Ázsiát majd hazatértem, hogy felépítsem nulláról a saját álom vállalkozásomat. Hogy mitől álom? Mert azt csinálom, amit szeretek, olyan értékek mentén, ami mellett 100%-ig ki tudok állni. Figyelmeztetlek, ez nem a könnyebb út, sok időt, energiát és munkát kell befektetned, dolgoznod kell magadon és a hiedelmeiden.

De sosem voltam boldogabb, mert az álmaimat élem és másoknak is segíthetek ebben, de volt néhány dolog, amit jó lett volna előre tudni.

Vállalati mókuskerékből az álom vállalkozásig: 5 dolog, amit jó lett volna tudni:

1) Mindent hátrahagyni nagyon nehéz!

Az emberek nagy része, roppant nehezen hozza meg a fontos döntéseket, mert félelmetes kilépni a komfort zónából, a biztonságból, arról nem is beszélve, hogy a munkád adja az anyagi biztonságot, sőt sok esetben a státuszt és az identitásod. Ne várj arra, hogy teljesen biztos legyél a döntésedben, hiszen honnan látnál mindent előre. Ha tényleg fontolgatod a váltást, akár munkahelyváltásról, vagy vállalkozásról van szó, írd fel egy papírra, hogy mik az előnyök, mik a hátrányok, mitől félsz, milyen veszélyek és lehetőségeid vannak. Igenis léteznek racionális szempontok, amit figyelembe kell venned (pl. ha el kell tartanod a családot). Nem kell rohanni, egyből ugrani, egy álmot évek alatt is fel lehet építeni, munka mellett is, sőt, akár örökre is maradhat a biztonsági háló. A Te döntésed, hogy mi számodra a fontos.

De! Figyelj az érzéseidre is. Ez nem csupán az elme döntése, max. az anyagi helyzeted kapcsán. Az is fontos, hogy mit mond a szíved. Egyszer élsz, olyan életet élj, amire valóban vágysz. Ami a Te, saját, egyedi értékedre épít, mert az fog igazán motiválni az úton.

2) Nem fog mindenki repesve támogatni!

Teljesen irreális azt gondolni, hogy minden barátod, családtagod, kollégád isteníteni fog azért, hogy milyen bátor vagy. Van aki támogatni fog és lesz olyan, aki totálisan hülyének néz.

Ne felejtsd el, ez rólad szól, neked kell döntened. Hallgasd meg a véleményeket, de ne hagyd, hogy elvegyék a hitedet (ami az út elején amúgy is labilis). Ezen a világon csak egyetlen ember tudja, hogy neked mi a legjobb, Te!

Hozzá vagyunk szokva, hogy másokat kérdezünk a legnagyobb döntésekről, mert nem merjük vállalni a felelősséget egyedül. Néha sokat segít egy külső nézőpont, egy másik ember látásmódja, de csak abban az esetben, ha nem a saját félelmeit vetíti ránk.

3) Őrült hullámvasútra ülsz!

A szíved azt mondja, válts. Az eszed azt mondja majd, megőrültél, hiszen racionális indokokat akar. De néha nincs olyan.

Hogyan győzhettem volna meg az egómat arról, hogy jó ötlet kilépni és felélni a félretett pénzem, hogy beutazzam Ázsiát, csak azért, hogy jól érezzem magam és bebizonyítsam, képes vagyok rá, megérdemlem?

Az egyik nap 100% -ig támogatni fogod magad, hogy jó döntést hoztál, a másik nap pedig őrültnek nézed majd magad, amiért lépni akarsz. És ez így természetes, hiszen a két éned harcolni fog egymással. Fogadd el, ne adj igazat egyiknek sem, csak figyeld, hogy mi zajlik benned.

4) Időbe fog telni, mire látod az utat, légy türelmes!

Mindenki szeretné előre látni a teljes utat: jó döntés-e váltani, mivel fogsz foglalkozni, mikor lesz újra bevételed, melyik marketing stratégia fog működni stb. De ehhez idő kell. Nem fogsz mindent előre látni egy szép tervként. Főleg nem vállalkozóként. Lépésről lépésre tudsz csak haladni. Sőt a lehetőségek sem vörös szőnyegen fognak jönni, észre kell őket venni, meg kell őket ragadni. Lehet, hogy első körben az is pont elég, hogy felteszed magadnak azt a kérdés, hogyan lehetsz igazán boldog az életedben.

Tipp: Reggelente meditálj 10-15 percet, figyeled meg a lélegzetvételedet és csak figyelj befelé. Minél inkább össze tudsz kapcsolódni saját magaddal, annál könnyebb less az utad. Nem lehet vállalkozást építeni belső munka nélkül.

5) Rengeteget fogsz magadról tanulni

Annyi félelem, hitrendszer, vágy fog felszínre jönni menet közben, hogy te is meg fogsz lepődni. Csak figyelj, ne azonosulj velük. Javaslom, hogy vezess naplót a gondolataidról, álmaidról és a félelmeidről is. Fantasztikus érzés lesz visszaolvasni hónapok múlva és látni a fejlődést, hogy ami egykor gondot jelentett, ma már pipa.

Ne ijedj meg a félelmektől, ne hagyd, hogy átvegyék a hatalmat. Ők csak programok, lejárt lemezek és csak addig futnak, amíg hagyod, hogy ők irányítsanak.

+ 1 Elképesztően jó érzés az álmaidat követni!

Szerintem nincs annál szebb, mikor olyan munkát végzel, amit imádsz és olyan életet alakítasz ki, ami igazán te vagy! Elavult az a gondolkodás, hogy a munka csak munka. Hiszen az életed 1/3-át munkával töltöd, nem mindegy, hogy szereted-e vagy sem. Egyszer élsz, olyan életet élj, ami boldoggá tesz. Teljesen mindegy, hogy ezt egy vállalatnál teszed, otthon anyaként, vagy vállalkozóként, a lényeg, hogy jól érezd magad benne!

>